Hulp bij gezinsproblematiek
“Neem de vrijheid en ruimte om voor en aan jezelf te werken”
“Neem de vrijheid en ruimte om voor en aan jezelf te werken”
Je merkt een verschuiving in je relatie. Je partner ligt voortdurend op bed of zondert zich af. Je partner gaat opeens niet meer uit huis en jij durft hem/haar niet alleen thuis achter te laten. Je kind wast zich opeens 30 keer per dag zijn/haar handen. Je puber kan zijn plek binnen de groep maar slecht vinden en sluit zich vaak in zijn kamer op.
Er zijn in Nederland 1,2 miljoen jongvolwassenen en kinderen die opgroeien of leven in een gezin waar één van de volwassenen psychische problemen heeft. Dat kan grote gevolgen hebben voor het hele gezin. Ook al heb je verschillende keren geprobeerd om met je partner te praten – het lijkt alsof je tegen een muur oploopt. En inmiddels is het zover dat je kind geen vrienden meer meeneemt, en net zoals jij en je familie steeds meer afstand aan het nemen is.
Je voelt je schuldig omdat je boos bent – en eigenlijk ben je verdrietig omdat je het niet begrijpt. Het ene moment ben je boos omdat je geen respons krijgt, wellicht verhef jij je stem. Waarschijnlijk voel jij je dan schuldig of zelfs schaamte omdat je de struggling van de ander ziet. Het lijkt een achtbaan waar je in terecht gekomen bent.
Je bent waarschijnlijk vaak bezig en piekert erover hoe het met je partner gaat. Echter is het juist belangrijk om eens stil te staan bij hoe het met JOU gaat. Dit kun je doen door jezelf de volgende vragen stellen:
Neem de VRIJHEID en de RUIMTE om voor en aan jezelf te werken.
Conclusie:
Eén op de vier mensen krijgt ooit in zijn of haar leven te maken met psychische problemen. En jij staat er als familielid NIET alleen voor. Sommige problemen worden veroorzaakt door een plotselinge gebeurtenis (denk aan: een ongeluk, ontslag, verhuizing, geboorte van een kind) of sluipen langzaam binnen (denk aan: sombere gedachten, depressie, lage libido, burn-out of bore-out).
Vaak is de betrokkene zo in zijn of haar WERELD dat het uiten van wat er speelt nog een veel te grote stap is. Echter maak jij je wel zorgen om de gezondheid en het welbevinden van je partner.
Door hierover te spreken ontstaat er vaak al ruimte en begrip voor de situatie van de partner en voor de eigen belangen in deze situatie.
“Na zijn ontslag veranderde alles. Hij at niet meer, ging steeds vroeger naar bed totdat hij niet meer uit bed kwam. Als ik met hem wou praten stuitte ik op een gesloten deur. Ik was bang, want ik begreep de hele situatie niet en kon mij nog niet verplaatsen in zijn situatie. Ook kregen wij steeds vaker ruzie vaak om niets.
Uiteindelijk heb ik voor een aantal gesprekken gekozen, waarin ik er achter kwam wat het ontslag voor hem zou kunnen betekenen en hem beter ging begrijpen. Maar ik leerde ook mijn eigen grenzen te bewaken en weer te zien en voelen wat IK wil in mijn leven.
Na een gezamenlijk gesprek was er weer ruimte voor ons beiden en inmiddels hebben wij elders relatietherapie.
Ik ben dankbaar dat ik toch die eerste stap gezet heb.”
Anoniem
Twijfel jij of je partner, familielid of vriend(in) psychische klachten ervaart? Of wil je meer weten over hoe je hier het beste mee kunt omgaan?
Mocht je nog vragen hebben over de begeleiding voor familieleden of graag een afspraak met mij inplannen, neem dan gerust contact met mij op.