- Aangesloten bij ABvC en RBCZ
- Gedeeltelijk vergoed vanuit aanvullende verzekering
- Zonder Wachttijd
- Huisbezoek mogelijk
“Het zit allemaal tussen je oren”
Hoe vaak heb je deze zin al niet gehoord? En het klopt ook nog!
Inmiddels zijn er namelijk een aantal wetenschappelijke onderzoeken gedaan waarin aangetoond kon worden dat er OOK een afwijking in je hersenen te vinden is. Naast de (wel degelijk bestaande) lichamelijke afwijkingen. Chronische pijn en vermoeidheid beïnvloeden alles en als gevolg daarvan kan je gemoedstoestand beïnvloed worden. Je (chronische) stress neem toe, je slaapt slechter, je voelt je mentaal uitgeput en de pijn wordt alleen maar erger.
Fibromyalgie – Wat is dat eigenlijk?
Het betekend letterlijk: in je bindweefsel en spieren. Vaak wordt het ook de “weke delen reuma” genoemd. En ongeveer twee op de honderd volwassenen hebben het. Vooral vrouwen worden hierdoor getroffen.
Het is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit spierpijn en spierstijfheid wat gepaard kan gaan met:
- vermoeidheid
- slaapstoornissen
- hoofdpijnen
- angsten
- sombere gedachten/depressie
- allergieën
- concentratie- en geheugenstoornissen
- temperatuurverhoging
- darmklachten
Ondanks dat er pakweg tienduizenden Nederlanders in meer of mindere mate aan dit syndroom lijden is er nog geen duidelijke oorzaak gevonden. Meestal leidt het ontbreken van een duidelijke oorzaak (gepaard gaande met een meestal gezond uiterlijk en normale bloedresultaten) vaak tot ontkenning bij huisartsen, specialisten, bedrijfsartsen, werkgevers en vooral door de eigen omgeving.
Je beeld je de pijn niet in, je hebt pijn en moet geholpen worden.
Persoonlijke ervaring met fibromyalgie
Zoals ik aangaf ben ik ervaringsdeskundige. Sinds een jaar of 10 ben ik gediagnosticeerd met fibromyalgie. Mijn verhaal is het verhaal van veel mensen. Je krijgt een diagnose en dan weet je nog niets. Juist omdat fibromyalgie een ondergeschoven kindje is. Dus mijn zoektocht begon circa 10 jaar geleden. Van de fysio, naar de huisarts, naar de reumatoloog, naar de diëtist, naar de voedingsadviseur, naar de orthomoleculaire arts, met andere woorden: van de kast naar de muur en drie keer terug. Inmiddels heb ik mijn (eigen) weg hierin gevonden tussen koude training, aangepaste voeding, meditaties en een positieve mindset. Tot op heden ben ik medicatievrij.
Graag help ik je verder in je zoektocht naar jouw EIGEN weg.
Waar richten wij ons op tijdens de therapie?
Ieder mens is anders en zo ervaar jij de fibromyalgie op jouw manier en leg jij een andere weg af dan je medemens. In de loop der jaren vond ik overeenkomsten en behoeftes van cliënten die ik hieronder wil bundelen.
De volgende onderdelen geven een algemeen beeld van de therapie:
- Psycho educatie – wat is fibromyalgie en hoe werkt dat bij mij?
- Erkenning van fibromyalgie als onderdeel van je leven.
- Toelaten van ontspanning en stressreductie.
- Inzicht krijgen in draagkracht en draaglast.
- Opbouwen en onderhouden van je hulptroepen.
- Leren je grenzen aan te geven.
- Opbouw positief zelfbeeld (juist ook met fibromyalgie).
Cliënten aan het woord
“Kerstin begreep waar ik tegenaan liep. Ik heb juist voor haar gekozen omdat ze ervaring met fibromyalgie heeft. Nu begrijp ik mezelf veel beter, kan milder en vooral positiever naar mezelf kijken en geef veel sneller mijn grenzen aan.”
Astrid, 37 jaar.
“Midden in de opleiding kreeg ik de diagnose gesteld. Ik was helemaal in de war hoe ik nu verder moest. Ik zag door al mijn gedachten mezelf niet meer. Kerstin hielp mij om weer een lijn te trekken, krachtige keuzes te maken en vooral mijn leven anders in te richten. Mijn grootste winst? Nu kan ik terugvallen op een omgeving die mij meer en meer begrijpt en ook steunt.”
Naomi, 24 jaar.
“Na mijn diagnose Fibromyalgie adviseerde mijn reumatoloog om met een psycholoog te praten. Zo kwam ik bij Kerstin terecht. Hier leerde ik wat fibro is en wat ik eraan kan doen – dat heeft mij veel rust en inzichten gebracht. Kerstin legt niets op, ze denk met mij mee, maar ik blijf de sturing houden. Ik voelde me op mijn gemak en had fijne gesprekken. Ze is goed bereikbaar ook buiten de gesprekken om. En ze hielp mij ook toen ik door de fibro vastliep op school.”
Danny, student, 20 jaar
Laten wij samen er voor zorgen dat je deze uitspraken niet meer hoeft te horen:
“Het zit allemaal tussen je oren.”
“Het is toch niet bewezen, dus dan bestaat het er ook niet.”
“Ik ben ook wel eens moe.”
“Je moet je er gewoon overheen zetten.”
“Een paar nachten goed slapen en het is zo opgelost.”
“Joh echt? Dat zie ik helemaal niet aan je.”
Neem contact op
Elke dag opstaan met pijnen in je lichaam, vermoeid net om 19.00 uur voor de tv in slaap vallen, elke dag weer het gevoel hebben te moeten vechten …
Leg je er niet bij neer, er is nog zoveel te halen!
Laten wij samen kijken naar hoe en waar.
Neem gerust contact met mij op.
Praktijklocatie
Kantoor aan deParmentierstraat 2, 4143 HA Leerdam
info@psycholoogleerdam.nl
06 - 48 75 53 67
Maandag t/m zaterdag
Huisbezoeken
Maandag - vrijdag: 9:00 - 18:00KvK: 56774702
BTW-ID: NL002401330B91