Therapie bij Boreout
“Als verveling ziek maakt.”
“Als verveling ziek maakt.”
Wat houdt bore-out nu eigenlijk precies in?
In 2009 introduceerden P. Rothlin en P.R. Weerder voor het eerst het begrip bore-out. Dit is samengesteld uit de woorden ‘boredom’ en ‘out’, oftewel ‘uit verveling’.
In hun boek beschrijven zij drie gebieden:
Uit mijn eigen onderzoek en de vele gesprekken met betrokkenen komt er een vierde bij:
onderpresteren.
Bore-out kan opgelopen worden door te weinig werk, geen uitdagend werk, werk onder je niveau, werk zonder zingeving en werk wat jou energie kost. Terwijl mensen om je heen steeds drukker aan het werk zijn – verveel jij je stierlijk. Lees eens mijn blog over Boreout versus Burnout.
Iedereen verveelt zich wel eens, echter als dit leidt tot structurele verveling liggen stress en uiteindelijk mentale en lichamelijke uitputting op de loer. Je zelfvertrouwen en eigenwaarde worden aangetast en er ontstaat een gevoel van ‘de situatie is niet meer te veranderen’.
En dit heeft invloed op:
Lichamelijk en mentaal kan je de volgende klachten ervaren:
Vul hier een korte vragenlijst in om te controleren of je kenmerken hebt van een Boreout: Vragenlijst
Met de behandeling van jouw bore-out gaan we aan de slag met:
Als gevolg van het (vroeg)tijdig herkennen van de symptomen van een bore-out leg jij je eigen gedachten en handelingspatronen bloot, wat uiteindelijk resulteert in het voorkomen van een volgende demotivatie of bore-out. Door inzicht te krijgen in je gedachten- en handelingspatronen begrijp je wat JIJ nodig hebt om binnen je huidige werksfeer gemotiveerd te blijven. Het vergroot je werkplezier en je motivatie. Om die redenen wordt je zelfvertrouwen gesterkt en vergroot. En uiteindelijk groei je hierdoor niet alleen in je werkomgeving maar ook privé.
Jij kan die ene bevlogen werknemer worden die je altijd al had willen zijn!
Een andere conclusie kan zijn dat jij je helemaal niet meer kan verbinden met de werksfeer en het bedrijf. Dan kunnen we (indien gewenst) op zoek gaan naar welke functies en bedrijven wel aansluiten bij jouw ambitie, motivatie, enthousiasme en behoefte aan afwisseling.
“Ik zat gevangen in de ‘gouden kooi’ – een goede baan die lekker betaalde, maar ik verveelde me kapot. Toen ik bij Psycholoog Leerdam kwam dacht ik eerst aan een burn-out. Ik was heel moe, piekerde ‘s nachts en overdag was ik niet meer vooruit te branden. Al snel kreeg ik inzicht in mijn gedachten- en handelingspatroon en pas toen kon ik deze doorbreken.
Na een goed gesprek met mijn werkgever stap ik nog dagelijks met een glimlach de school binnen.”
Paul, 46 jaar, leraar.
Wil je gedetailleerder weten wat een bore-out is en hoe deze ontstaat? Regelmatig schrijf ik nieuwe blogs over dit thema. Je kan deze hier lezen.
Mocht je nog vragen hebben over de begeleiding van bore-out bij Psycholoog Leerdam, neem dan gerust contact met mij op.