Boreout versus Burnout
In dit blog leg ik graag de belangrijkste verschillen uit tussen een Boreout en een Burnout.
Onderstaand lees je over een cliënt die een boreout heeft ervaren:
“Zo’n anderhalf jaar geleden heb ik in mijn werk de overstap gemaakt naar een andere nieuwe functie. Deze functie leek op mijn lijf geschreven, en grotendeels was dat ook zo.
Echter bleek de wijze waarop er verwacht werd de functie uit te voeren niet bij mij te passen. Voor mijn gevoel had ik te weinig te doen. Dit ben ik met mijn managers gaan bespreken – en kreeg meer taken en meer taken en… meer taken. Voor een stukje hielp dit. Maar ik werd steeds vermoeider, kreeg last van hartkloppingen/hoge bloeddruk en heb uiteindelijk mezelf ziek moeten melden.”
Danniek, coachende functie in een waterschapsbedrijf.
Heb ik nu een Burnout ? of toch een Boreout?
In mijn praktijk in Leerdam kom ik vaker cliënten tegen met hulpvragen rondom Burnout. Echter naar de eerste gesprekken blijkt dat zij zich te weinig uitgedaagd voelen, steeds meer desinteresse in het werk vertonen en meer taken overnemen dan hun collega’s.
De Burnout en Boreout zijn zussen van elkaar en toch verschillen ze veel. De juiste diagnose is lastig vast te stellen, omdat er veel overeenkomsten zijn. De overeenkomende lichamelijke symptomen zijn:
- frustratie
- irritatie
- vermoeidheid
- gebrek aan energie
- lusteloosheid
- gevoel van leegte en nutteloosheid
- zelftwijfel en daaruit laag zelfbeeld
Maar wat is dan het verschil tussen een boreout en een burnout?
Hieronder zet ik de belangrijkste verschillen op een rij:
- Burnout: mensen besteden in hun vrije tijd nog veel tijd aan het werk. Denk hier aan piekeren, extra taken mee naar huis nemen.
Boreout: mensen zijn om “vijf uur” klaar met werken en willen het liefst na hun werk niets meer met het werk te maken hebben. - Burnout: mensen voelen zich overbelast.
Boreout: mensen voelen zich onderbelast. - Burnout: mensen voelen zich gestresst, nemen veel taken op zich en werken hard.
Boreout: mensen voelen zich verveelt en doen alsof zij hard aan het werk zijn.
In het kort
- Bij een Burnout ontstaat sleur door overbelasting, te weinig tijd en teveel stress.
- Bij een Boreout is sprake van sleur rondom verveling, onderbelasting en desinteresse.
Het belangrijkste blijft dus
Maak het bespreekbaar met je partner, familie, vrienden of je huisartst. Belangrijk is hierbij (Zelf)Onderzoek, erkenning/herkenning van het probleem, en vervolgens actie ondernemen.
Checklist Boreout
Vul hier een korte vragenlijst in om te controleren of je kenmerken vertoond van een Boreout: Vragenlijst
Kom in actie!
“Toen ik helemaal lichamelijk en psychisch vast zat, was het moment dat ik bij Kerstin terecht kwam om inzicht en een stuk psychologische begeleiding te krijgen. Kerstin maakt gebruik van verschillende psychologische technieken en tools die mij uiteindelijk inzicht gaven in mijn stress makers, mijn draag- en daadkracht en mijn passie. Ik kwam erachter welke symptomen en oorzaken ikzelf kan herkennen om een Boreout te voorkomen. En ook wat de effecten van een passende functie voor mij zijn.”
Danniek heeft al na een aantal gesprekken de draad weer kunnen oppakken. In overleg met haar managers vervult zij haar “oude” functie weer – echter hebben de leidinggevenden en zij voor een iets andere aanpak gekozen, zodat zij zich steeds verder kan ontwikkelen in haar creativiteit, daadkracht en organisatorisch vermogen. Zij voelt zich herkent in haar bijdrage aan het bedrijf. Overstappen of stoppen met werken is niet meer noodzakelijk.
Herken jij je hierin? En wil je graag meer weten over hoe je kan omgaan met problemen rondom een boreout of burnout? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik help je graag.
Deel dit stuk
Praktijklocatie
Kantoor aan deParmentierstraat 2, 4143 HA Leerdam
info@psycholoogleerdam.nl
06 - 48 75 53 67
Maandag t/m zaterdag
Huisbezoeken
Maandag - vrijdag: 9:00 - 18:00KvK: 56774702
BTW-ID: NL002401330B91
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!